HAOS! SVI GA ŽELE! PRODAJA “SAPUNA ZA TELEFONE” SKOČILA DO NEBA! SVE ZBOG KORONA VIRUSA!

Podelite članak

Proizvođači tvrde da je njihov uređaj najverovatnije efikasan u ubijanju virusa od koga strahuje svet, iako priznaju da nije testiran na COVID-19 i SARS

Bilo šta što dotaknete svojim rukama, hranu, bakterije, prašinu, možete preneti na svoj telefon i tako od njega napraviti čuvara bacila. Kako se broj obolelih od novog koronavirusa povećava skoro iz minuta u minut, sve više ljudi se interesuje kako da održati telefon čistim, a sada je jedan uređaj za čišćenje postao popularniji nego ranije.

Tako je prodaja proizvoda „PhoneSoap“ (sapun za telefon) veća je 20 puta u poslednjih mesec dana nego u isto vreme prošle godine. Ovaj proizvod čisti telefone tako što ih „kupa“ u UV zracima, ali još nije poznato da li je to delotvorno za ubijanje virusa Sars-CoV-2, koji izaziva bolest COVID-19.

Резултат слика за phone soap

Kompanija je rasprodala svoj proizvod početkom marta, a sada prima porudžbine unapred za uređaje koji će biti isporučeni kupcima između 15. aprila i 30. maja.

– Koronavirus je definitivno uticao na podizanje svesti o tome da telefoni i tvrde površine mogu danima da budu skladišta bakterija i da je važno da se adekvatno čiste – kaže Den Barns, suosnivač kompanije.

Istraživanja ustanovila da oni mogu biti nosioci patogena, među kojima su i bakterije otporne na antibiotike, kaže Mia Liberman, klinički veterinar na Harvardskoj medicinskoj školi, koja je testirala efektivnost uređaja „PhoneSoap“.

Linija proizvoda „PhoneSoap“ uključuje i uređaj „PhoneSoap 3“, pravouganu kutiju sa UV svetlošću u koju mogu da stanu svi modeli pametnih telefona. Kompanija prodaje i novi, veći uređaj, pod nazivom „HomeSoap“, u koji možete da stavite više predmeta iz kuće.

Kako uređaj funkcioniše?

– „PhoneSoap“ koristi UVC svetlost, koja škodi bakterijama i virusima i sprečava njihovo razmnožavanje – kaže Libermanova.

Prema informacijama na zvaničnom sajtu, ovaj uređaj ubija 99,9 odsto kućnih mikroorganizama, uključujući ešerihiju koli i salmonelu.

Studija koju je Libermanova sprovela potvrdila je da je „PhoneSoap“ efektivan u uklanjanju bakterija, ali je ona istakla da je za eliminisanje Sars-CoV-2 potrebna veća količina UVC svetlosti od one koju emituju ovi uređaji. Do ovog zaključka je došla oslanjajući se na podatke koje su naučnici prikupili o drugim virusima, kao što je sars. Prema njenim rečima, da bi se postigao taj intenzitet UVC svetlosti, trebalo bi da držite svoj telefon dva sata u testiranom uređaju.

– Mislim da korisnici ne bi trebalo da se oslanjanju na UV uređaje za uklanjanje koronavirusa sa svojih telefona. Mislim da nemamo potrebne podatke o tome koliko je ovo delotvorno – zaključuje Libermanova.

Iz kompanije se ne slažu sa njom ali priznaju da uređaj nije testiran na COVID-19 i SARS, ali smatra da bi trebalo da bude jedna od obaveznih mera predostrožnosti u slučaju epidemije.

 

Facebook Comments

Kategorije