OVO JE SAMO NEKOLIKO RAZLOGA ZAŠTO JE IPAK DOBRO DA JEDETE UGLJENE HIDRATE!

Podelite članak

Ugljeni hidrati imaju lošu reputaciju, ali zapravo mogu da vam pomognu da smršate, a važni su i za zdravlje.

Dok mnogi “beže” od ugljenih hidrata zato što imaju reputaciju glavnog krivca za višak kilograma, našem telu su oni potrebni. Osim toga, stručnjaci kažu da ugljeni hidrati dugoročno mogu da budu i veoma dobri.

Nutricionista dr Džeki Lejvin otkriva zašto su ugljeni hidrati važni za balansiranu ishranu i mršavljenje.

Rezultat slika za carbs

Drže vas sitim

Skrobni ugljeni hidrati poput paste, pirinča, krompira, kus kusa i kinoe pomažu da zadovoljite svoj apetit.

“Ova hrana sadrži i dosta vlakana, zbog čega vas duže drži sitim, a posebno ako je jedete uz namirnice koje sadrže proteine”, ističe Lejvin.

Dobri su probavu

Ovaj tip ugljenih hidrata, koji sadrži vlakna, dobro deluje na varenje i probavu, tj. sprečava konstipaciju koja nije dobra ni za zdravlje, a ni za mršavljenje.

Puno nutrijenata

“Ako potpuno izbacite ugljene hidrate, izloženi ste riziku od nedostatka brojnih vitamina, minerala i posebno, vlakana”, upozorava nutricionista.

On ističe da su skrobni ugljeni hidrati jako važni jer sadrže dosta vitamina i minerala, posebno vitamine B, koji su bitni za normalno funkcionisanje nervnog sistema i zdravu kožu.

Mogu da spreče gojenje

Ljudi možda na početku uzdržavanja od ugljenih hidrata smršaju, ali to nije dugoročno rešenje jer je nemoguće da nikada ne jedete ugljene hidrate.

Osim toga, nutricionista ističe da oni koji izbace ove makronutrijente ne mogu da jedu “normalno”, zbog čega su često iscrpljeni i gladni, a onda vrlo brzo odustanu od ideje o mršavljenju.

Ugljeni hidrati su gorivo

Telu je omiljeni izvor energije glukoza. Iako telo može da je “napravi” iz proteina i masti, najbrže i najefikasnije je koristi iz ugljenih hidrata.

Naravno, možete da unesete proste ugljene hidrate iz čokolade i grickalice, ali neće vas zasititi, već ćete uneti prazne kalorije i ubrzo ćete biti gladni. Najbolji izvor goriva za mišiće su skrobni ugljeni hidrati, posebno žitarice.

Sadrže malo kalorija

Naravno, zavisi koje ugljene hidrate jedete, ali ako birate pametno, nisu mnogo kalorični. Na primer, u porciji od 200 grama kuvane testenine nalazi se 260 kalorija, a čak i kada se odozgo doda bolonjeze sos, “dobaci” se do cifre od oko 450 kalorija.

Ograničite unos šećera

Šećer spada u ugljene hidrate, ali neće vam pomoći da smršate, naprotiv. Nutricionista Lejvin ističe da ćete time samo uneti dosta kalorija, bez bilo kakvih vitamina i minerala.

Osim toga, namirnice sa puno šećera dovode do naglih promena nivoa šećera u krvi, zbog čega brzo ogladnite – a to svakako dovodi do gojenja.

Ali, nutricionista ipak savetuje da “loše” namirnice ne izbacujete potpuno, već da ograničite unos.

Birajte ugljene hidrate sa visokim sadržajem vode i vlakana

Kinoa, heljda, integralni pirinač i pasta, kao i povrće poput krompira ili slatkog krompira, ne samo što sadrže dosta vlakana, već imaju i visok sadržaj vode.

“Namirnice poput paste i pirinča upiju vodu prilikom kuvanja, zbog čega vas zasite mnogo brže nego drugi, suvi ugljeni hidrati, a uz to unosite i nutrijente i vlakna”, ističe Lejvin.

Facebook Comments

Kategorije