PRONALAZAČ INTERNETA UPOZORAVA:”INTERNET NIJE PRILAGOĐEN ŽENSKIM OSOBAMA” OPASAN JE ZA ŽENA I DEVOJKE!

Podelite članak

U otvorenom pismu povodom povodom obeležavanja 31. godišnjice postojanja interneta Tim Berners-Li upozorava da je globalna mreža postala izuzetno nesigurno mesto za žene i apeluje na kompanije i vlade da se pitanjima onlajn zloupotreba pozabave sa najvećim mogućim prioritetom

Žene i devojke se suočavaju sa narastajućim problemom onlajn pretnji, počev od seksualnog uznemiravanja, preko pretećih poruka, pa do diskriminacije, koji zajedno čine globalnu mrežu nesigurnim mestom za njih, upozorava Tim Berners-Li.

Резултат слика за DANGER INTERNET

“Pronalazač” interneta kaže da opasan trend ovakvih onlajn zloupotreba dovodi do toga da žene bivaju prinuđene da napuštaju poslove, devojke izostaju iz škola, a posledice se ogledaju i na ućutkivanju ženskih mišljenja i stavova, ruiniranju međuljudskih odnosa, što ga je navelo na zaključak da “internet nije prilagođen ženskim osobama”.

– Svet je napravio veliki pomak kada je u pitanju rodna ravnopravnost zahvaljujući naporima posvećenika kojih ima svuda oko nas. Ono što me brine su onlajn pretnje sa kojima se ženske osobe suočavaju, i to naročito pripadnice marginalizovanih grupa u društvu, a što u potpunosti ugrožava postignuti progres – napisao je Berners-Li u otvorenom pismu povodom obeležavanja 31. godišnjice postojanja interneta.

Ovo upozorenje dolazi godinu dana nakon što je Berners-Li pokrenuo projekat pod nazivom “Contract for the Web”, globalni akcioni plan za spašavanje interneta od sila koje prete da svet pretvore u “digitalnu distopiju”, navodi The Guardian.

 

Facebook Comments

Kategorije