UGLJENI HIDRATI IMAJU SVOJE VREME KADA IH TREBATE UNOSITI! NIJE POTREBNO DA IH SE POTPUNO ODREKNETE!

Podelite članak

Teško je odlučiti se na dijetu i biti zaista istrajan, posebno što ona podrazumeva odricanje od omiljenih namirnica. Odricanje i izbalansirana ishrana posebno se tiču pojačanog unosa proteina i izbacivanja ugljenih hidrata, što će vas dovesti do željenih rezultata, naravno, pod uslovom da se striktno pridržavata pravila israne. Međutim, postoje i neka opšta pravila o konzumiranju pojedinih namirnica, koje ipak ne morate isključiti iz ishrane, ako se potrudite da ih jedete u određeno doba dana.

Sigurno često čuli savet nutricionista da je rafinirane ugljene hidrate poželjno jesti ujutru, za doručak.

Mnogi se zbog ove ideje ujutru počaste omiljenim pecivom, belim hlebom ili palačinkama, verujući da će bez problema sagoreti unesene sastojke.

Međutim, mišljenje o najboljem vremenu za unos ugljenih hidrata polako se menja među fitness stručnjacima. Sada je aktuelno mišljenje, da bi rafinirane ugljene hidrate trebalo da izbegavamo upravo u jutarnjim časovima. Za doručak je najvažnije pojesti izbalansiran obrok, koji će vam dati goriva i obezbediti dovoljno šećera u krvi. Ako želite da uživate u obroku koji sadrži rafinirane ugljene hidrate, jedite ih pred kraj dana. Bez izbalansiranog doručka koji sadrži proteine i zdrave ugljene hidrate količina šećera u krvi će pasti, pa ćemo zbog toga ubrzo osetiti glad i nedostatak energije.

Doručak je najvažniji obrok u toku dana, pa je važno da sadrži nutritijente koji će pokrenuti telo i metabolizam i dati našem organizmu neophodnu energiju za početak dana. Ako već želite da u svoj doručak uvrstite ugljene hidrate započnite dan ovsenom kašom, koja je bogata vlaknima i držaće vas sitima što duže vreme. Uveče se pak počastite pastom, ili omiljenim pecivom, jer kada uveče jedete ugljene hidrate, vaše telo će tokom dana sagorevati više masti i višak energije skladištiće se u vašim mišićima tokom noći.

Nedavna istraživanja pokazali su da nedovoljan unos ugljenih hidrata dovodi do prevremenog biološkog starenja organizma, zato vam toplo preporučujemo da se ne odričete namirnica u kojima uživate, ali isto tako imajte na umu koliko je mera važna i zaustavite se nakon jedne palačinke, kako ne biste ugrozili svoju vitku liniju.

Facebook Comments

Kategorije