UPOZORENJE! HAKERI HARAJU! SMISLILI SU NAČIN DA PUTEM KORONA VIRUSA ZARAZE VAŠ RAČUNAR!

Podelite članak

Mape sadrže i aplikaciju koju je potrebno preuzeti na računar kako bi korisnici pravovremeno dobijali obaveštenja o širenju virusa

Hakeri uvek pokušavaju da iskoriste velike događaje i katastrofe koje privlače veliku pažnju javnosti i medija da zaraze što veći broj računara malicioznim softverom. Kompanija koja se bavi internet bezbednošću Reason Labs upozoraila je na novu opasnost – mape za praćenje broja zaraženih koronavirusom.

Резултат слика за HACKERS

Takve mape su ovih dana prilično “popularne” na internetu, pošto na jednom mestu prikazuju broj obolelih i prate širenje virusa.

Neke od takvih mapa, koje pružaju dodatne informacije o obolelima, međutim, delo su – hakeri. Problem je u tome što se njihove mape ne razlikuju od ostalih sličnih mapa, pa korisnici nemaju razloga da posumnjaju da je u pitanju delo sajber kriminalaca i prevarnata.

Mape sadrže i aplikaciju koju je potrebno preuzeti na računar kako bi korisnici pravovremeno dobijali obaveštenja o širenju virusa.

Nakon daunloadovanja aplikacije na računar, hakeri na njega mogu da instaliraju malver i tako dobiju pristup brojnim informacijama iz internet pregledača na računaru: korisnička imena i lozinke, brojeve kreditnih kartica i druge važne privatne podatake.

Резултат слика за HACKERS

U pitanju je malver AZORult, koji se prvi put pojavio još 2016. godine, a osim krađe podataka sa računara, putem njega mogu da se instaliraju i druge vrste malicioznog softvera na računare korisnika, piše The Next Web.

Da je korona virus mamac za hakere pokazalo je i nedavno istraživanje Check Pointa prema kome postoje 50 odsto veće šanse da instalirate malver na svoj računar putem internet domena povezanih sa korona virusom.

Facebook Comments

Kategorije