UPOZORENJE! POJAVIO SE VIDEO NA TVITERU KOJI IZAZIVA NAPADE EPILEPSIJE!

Podelite članak

На друштвеној мрежи су се појавили гифови и видео снимци, саопштила је америчка Фондација за епилепсију.

Видео снимак који изазива нападе код људи са епилепсијом појавио се на Твитеру.

Непознате особе су објавиле бљештаве гифове и видео снимке, рекли су из америчке Фондације за епилепсију.

Да би лакше дошли до људи, уз садржај су користили хештегове Фондације за епилепсију, додали су из ове организације.

Из Фондације су поднели кривичну пријаву и затражили истрагу.

„Ови напади се не разликују од тога када би неко физички донео строб међу људе који имају епилепсију и нападе, са намером да их изазову и тако значајно наштете људима&qуот;, рекла је Алисон Никол, директорка правног одељења Фондације.

Чињеница да су се ови напади догодили током Националног месеца скретања пажње на епилепсију само наглашава колико је то битна ствар, сматра она.

„Фондација у потпуности сарађује са полицијом и намерава да искористи све расположиве начине како би осигурали да одговорни сносе последице.&qуот;

Око три одсто људи са епилепсијом има фотосензитивну епилепсију, што их чини подложним на трептање светла одређеног интензитета.

У Великој Британији има око 20.000 људи са овом врстом епилепсије, која се чешће јавља код деце и тинејџера.

У Србији око 70.000 људи болује од неког облика епилепсије, подаци су Клиничког центра Србије. Ипак, није познато колико тачно људи има фотосензитивну епилепсију.

Из Британског друштва за епилепсију саопштили су у априлу да би влада требало да захтева од власника друштвених мрежа да поставе слична упозорења, јер је све већи број људи имао нападе изазване трептањем слика на платформама као што су Твитер и Фејсбук.

„Када се намерно циљају људи са епилепсијом са намером да им се изазову напади, то понашање морамо да назовем правим именом – то је унапред планиран напад&qуот;, рекла је извршна директорка Друштва Клер Пелам.

„Влада такво понашање мора да подведе под кривични закон.&qуот;

Међутим, из Друштва за епилепсију додају да паметни телефони, савремени компјутерски монитори и телевизијски екрани мање изазивају нападе од старије опреме.

Facebook Comments

Kategorije